schuldsaldoverzekeringEen schuldsaldoverzekering wordt afgesloten bij de aankoop van een huis of pand wanneer er sprake is van een hypothecaire lening.  De bedoeling van deze verzekering is om te voorkomen dat je partner of nabestaanden in financiële moeilijkheden komen wanneer jij zou overlijden voor de volledige lening is afbetaald. Bijvoorbeeld doordat het bedrag van de maandelijkse premie te hoog ligt voor je partner wanneer die er alleen voor komt te staan. Letterlijk gezien verzeker je het saldo van de schuld die je nog hebt uitstaan bij de bank. In werkelijkheid verzeker je meestal maar een percentage van die schuld en wordt het andere percentage verzekert door je partner. De verdeelsleutel bepaal je zelf, maar deze heeft wel een grote invloed wanneer er daadwerkelijk iets met jou of je partner zou gebeuren.

De verdeelsleutel

De verdeelsleutel van een schuldsaldoverzekering bepaalt wat de verzekering betaalt op het ogenblik van overlijden en wat er nog door de partner te betalen valt. Ben jij bijvoorbeeld voor 80% verzekert en je partner voor 20% dan betaalt de verzekering bij jouw overlijden het saldo van 80% van de openstaande schuld. Je partner moet dan slechts de overige 20% verder afbetalen. In het omgekeerde geval zal jij echter in je eentje 80% van de schuld moeten betalen. Het loont dus om vooraf goed na te denken over de verdeelsleutel die je hanteert. Meestal wordt gekozen voor een fifty fifty verdeling.

Simulatie

Een schuldsaldoverzekering simuleren is niet altijd even eenvoudig gezien de invloed afhankelijk is van de verdeelsleutel en de openstaande schuld op het ogenblik van overlijden. Wat je natuurlijk wel makkelijk kunt simuleren is de prijs van de schuldsaldoverzekering in het geval je beiden blijft leven gedurende de volledige looptijd van de lening.  En dat is natuurlijk wel de situatie waar je op hoopt en rekent.

Verplicht?

Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht door de wet, maar niettemin is het wel aangeraden. Daarnaast zijn er heel wat banken die het zelf als voorwaarde stellen om een hypothecaire lening te kunnen afsluiten. Op die manier is het onrechtstreeks natuurlijk wel een verplichting. Maar ook wanneer dat niet zo is, weegt de kost wel op tegen de nadelen waarmee je geconfronteerd wordt indien je geen schuldsaldoverzekering hebt afgesloten en er onverhoopt iets zou gebeuren. Bovendien zijn de kosten vaak verwaarloosbaar in verhouding met de hypothecaire lening zelf en in bepaalde gevallen kan je hiervoor zelf gebruik maken van je extralegaal pensioen.

Beste Belgische aanbieders

Laagste rente voor persoonlijke lening van 500 tot 5000 euro !JKP: vanaf 4,50%
Vraag Nu Lening Aan
Ideaal om uw nood aan geldelijke middelen te financieren.JKP: vanaf 4,31%
Vraag Nu Lening Aan

Cofidis is één van de grootste aanbieders met meer dan een half miljoen klanten.
JKP vanaf 3,99%
Vraag Nu Lening Aan